2014. március 16., vasárnap

Az élet iskolája - Neked mit kell tanulnod?

Sokáig abban a hitben éltem, hogy jól látom a dolgokat, ennek megfelelően segítettem, osztottam kért és kéretlen tanácsaimat. Hosszú időbe és jó néhány melléfogásba telt, míg rájöttem, hogy kevés - mindenkire egyformán érvényes - szabály, törvényszerűség van az életben, ami alól nincs kivétel. Igen ám, de ha ez így van, hogyan találjuk meg magunkat a rengeteg jó tanács, életvezetési ötlet, sors- és világmegváltó, tutira működő szabály között? Hogyan segítsem a hozzám fordulókat, ha már abban sem vagyok biztos, hogy nekem mi működik, és mi nem? A sokféle tapasztalatból egy mélyebb felismerés fogalmazódott meg bennem, amelynek következtében megszületett „A Kérdés”, amely azóta is személyre szabottan segít eligazodni az aranyigazságok útvesztőjében: "NEKED MIT KELL TANULNOD?"

Ennyire egyszerű. Megnézem, hogy mi a dilemma, ezután hogy mi az a rutin, ami szerint cselekednék. Majd felteszem magamnak a kérdést, hogy mi az, amit tanulnom kell? És már látszik is a kihívás, amivel persze nem mindig élek, de legalább rálátást biztosít lehetséges fejlődésem irányára.


Lássuk, hogyan működik ez a gyakorlatban. Mondjuk, megbeszéltük egy barátunkkal, hogy este elmegyünk együtt edzeni. Hazaérünk, és nagyon fáradtak vagyunk. Kérdés, hogy lemondjuk-e a programot, vagy elmenjünk? Ha ez már az ötödik edzés lenne a héten, ráadásul egész héten túlóráztunk, túlpörögtünk, akkor nagy valószínűséggel azt kell tanulnunk, hogy leüljünk a fenekünkre és pihenjünk végre. Ha hónapok óta halogatjuk, és mindig van valami kifogás, akkor viszont nem is kérdés, hogy vegyünk erőt magunkon és irány az edzőterem. Megtetszett egy drága ruha, bizonytalanok vagyunk, hogy megvegyük-e? Ha az a szokásunk, hogy ezzel vigasztaljuk magunkat, vagy már a sokadik ugyanilyen lenne, akkor valószínűleg azt kell tanulnunk, hogy ott hagyjuk a ruhát a boltban. Míg hogyha hajlamosak vagyunk lebeszélni magunkat az igazán tetsző, minőségi dolgokról, mondván, hogy túl drága ez nekünk, jó az a régi „bejáratott”, akkor nagy valószínűséggel azt kell tanulnunk, hogy megengedjünk egy kis „luxust” is magunknak, úgyhogy irány a pénztár.

Összefoglalva: ha feszülsz, lazíts; ha túl laza vagy, „feszíts”! Ha állandóan társaságba jársz, hogy ne kelljen magaddal foglalkoznod, akkor teremts időt az egyedüllétre. Ha hajlamos vagy bezárkózni, akkor vegyél erőt magadon és fogadd el a meghívásokat. Ha sokat dolgozol, figyelj a családra. Ha mindent a családnak rendelsz alá, menj és foglalkozz olyan dolgokkal is, amik neked fontosak. Ha aszkétaként állandóan diétázol, egyél egy jót! Ha szétfolynak a napjaid, kapd össze magad! Ha képtelen vagy leülni könyvet olvasni, amíg minden el nincs intézve, akkor ülj le, mert olyan úgysem lesz, hogy ne találj valami csinálnivalót! Ha nehezen tudsz elfogadni, akkor mondj igent! Ha állandóan segítséget kérsz, mondj nemet és intézd el te magad! Ha irányításra vagy hajlamos, akkor engedd! Ha sodródsz inkább, akkor vedd a kezedbe az irányítást!

Hogy miért jó ez? Mert valódi választásunk csak akkor van, ha mindkét oldalon kényelmesen mozgunk, nem pedig szokásaink, berögződéseink, félelmeink irányítanak bennünket. Mert ahol felmerül a választás lehetősége, ott lehetőség van megtörni automatizmusainkat, valódi változást, időnként aprónak tűnő, ám hatását tekintve nagy áttöréseket elérni! Persze nem mindig egyszerű a dolog, hiszen jól bejáratott rutinokat kell felülírni, bizonytalansággal, félelemmel szembenézni, hárítást, ellenállást legyőzni. Ugyanakkor ezáltal újabb lehetőségeknek nyithatunk teret, lehetővé téve, hogy hétköznapi rutinjaink és leválaszthatatlannak tűnő „személyiségjegyeink” helyett mi magunk irányítsuk az életünket.

Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen. (Einstein)


Polyák Ildikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése