2014. szeptember 4., csütörtök

Van hely a csészédben?

Nan-int, a Menji korban élt japán mestert fölkereste egy egyetemi tanár, hogy a zenről kérdezze őt.
A házigazda teát szolgált föl. Miután a vendég csészéje megtelt, tovább töltött. A professzor egy darabig nézte a túlcsorduló teát, majd nem bírta tovább és felkiáltott:
- Tele van, nem fér több bele!
- Mint ez a csésze, úgy van tele az ön elméje is. Hogyan mutathatnám meg, mi a zen, ha nem üríti ki csészéjét?

Számtalan változata létezik ennek a történetnek, a lényeg azonban ugyanaz: sokszor nincs hely bennünk, az életünkben, az elménkben, a vágyott dolognak. És hogy ne legyen ilyen egyszerű, a megoldást sokszor nem ott kell keresni, ahol a hiány megjelenik. Sokáig én sem gondoltam volna, hogy milyen összefüggés hálózat lehet mindennapi életünk, párkapcsolat és munka között. Ruediger Schache Szív tanácsadó című könyve azonban sok mindenre rávilágított.




Lelkünk alapvető igénye, hogy szabadon szállhasson. Amíg kalitkában élsz, nem az a legsürgősebb feladatod, hogy párra találj, tengerparti nyaralód legyen, vagy más vágyaidat teljesítsd. Lelked csak akkor fog tudni dalolni és vágyaid irányába röpíteni, ha kiszabadítod. Minél több olyan dolgot raksz le, ami akár láthatatlanul is, de viszi az energiát, annál több marad a vágyak megvalósítására. Nézzük hát, mik lehetnek azok a homokzsákok, amik elzárják a szabadulás útját:

Kapcsolati egyenlőtlenségek
- Van olyan fontos kapcsolatod, ahol valahányszor öröm ér, a másik fél nem örül veled, hanem minden erejével azon van, hogy lenyomjon? Vagy olyan kapcsolat, ahol a legtöbb találkozás után fáradt és enervált vagy, úgy érzed leszívták az energiádat, míg a másik feltöltve távozik? Ezek a játszmák több életenergiát visznek el, mint gondolnánk. Akkor is engednéd, hogy így viselkedjen a másik, ha tudnád, hogy vérre megy a dolog? Védd meg határaidat, ha tudod, lazíts a köteléken. Ha fontos a kapcsolat, jelezd, hogy milyen hatással van rád a másik és keressetek közösen megoldást. Még az is előfordulhat, hogy csak kommunikációs problémák állnak a dolog hátterében. Meg fogsz lepődni, mennyivel könnyebben érzed magad utána!

Kötelezettségek
- Vannak bármilyen témában önmagadnak, vagy másnak tett ígéreteid, amiket halogatsz? Befejezetlen dolgaid? Először is döntsd el, hogy mennyire fontos a dolog. Ha meggondoltad magad, akkor jelentsd ki ezt, illetve jelezd a másik fél felé. Ha nem, akkor láss neki mihamarabb. Ilyenkor sokat segít, ha találsz valamilyen belső motivációt. Ami kint, az bent! Légy kreatív! Ha pl. rendet kell raknod valahol, akkor elképzelheted, hogy lelked egyik zugában raksz rendet. Egy katona ismerősöm mesélte, hogy amikor már nagyon elege lett a Duna áradása miatti homokzsák pakolásból, akkor átminősítette edzéssé. Onnantól kihívás lett a dolog és sokkal könnyebben ment a munka.

Anyagiak
- Ki tartozik, kinek, mennyivel és meddig? Bármennyire érzelemmentesen hangzik is, sokan és sok megközelítésből is azt javasolják, hogy amint lehet, rendezzük elvarratlan anyagi szálainkat, mert viszik az energiát. Talán nem véletlenül…

Nézz szét az életedben, mi az, ami sok energiát visz el? Mi az, amin könnyítve szabadabban szállhatna a lelked? Ne becsüld le az apróságokat, hidd el, az is számít! Kezdj azokkal a dolgokkal, amikkel már ma tudsz könnyíteni magadon. Ezzel egyre több erőd lesz a nagyobb dolgokhoz is.

Sok sikert hozzá!

Ha kedvet kaptál energiáid felszabadításához, tarts velünk Bőség hétvégéinkre, amelynek fő fonala, hogy teret teremtsünk magunkban a Bőségnek.

Várunk szeretettel!



Polyák Ildikó


Fotó: http://www.skipprichard.com/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése